16 Şubat 2019 Cumartesi

Glisemik İndeks (Gİ) Nedir?

Glisemik İndeks kavramından 1980'lerde, kendi adıyla anılan diyetinde, Fransız M. Montignac tarafından bahsedildi.


Glisemik indeks nedir?
Glisemik indeks karbonhidratları, yenildikten sonra glisemiyi (kan şeker düzeyleri) nasıl etkilediklerini belirlemek için barındırdıkları saf şeker/nişastaları açısından ölçer.
Glisemi Nedir?
Glisemi kan şekeri seviyesidir, ismen kişinin kanındaki şeker (glikoz) miktarıdır. Örneğin kişi oruç tutuyorsa, kan şekeri seviyesi yaklaşık her litre kanda 1 gram glikozdur.

Sindirim karbonhidratı glikoza dönüştürür ve böyle yaparak kan şekeri seviyesini yükseltir. Kan şekeri seviyeleri kilo verme veya alma bakımından kritiktir. Yiyeceğimizi sindirdiğimiz zaman üretilen kan şekeri bedenimizin insülin salgılamasına neden olur. İnsülin, salgılanan miktara bağlı olmak üzere kilo almamıza veya almamamıza neden olabilir.

Glisemik İndeks neden önemlidir?

Gİ, karbonhidratın kan şeker seviyesini yükseltme potansiyeline karşılık gelmektedir. Başka bir ifadeyle, belli bir karbonhidratın bedenimize ne derece insülin salgılatacağını söyler. Bedenimiz ne kadar çok insülin salgılarsa, kilo alma olasılığımız o derece artar.

Hiç yorum yok: