16 Şubat 2019 Cumartesi

Glisemik İndeks Glisemik Yük - Hangisi, Ne?

Glisemik indeks (GI) ve glisemik yük (GY) için yapılan tanımlamalar şöyle:

"Yiyeceklerin yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızlarına glisemik indeks adı verilir. Posalı yiyeceklerin glisemik indeksleri düşüktür: kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, portakal gibi yiyecekler bu gruba girerler.


Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerini hızla yükseltirler: beyaz ekmek, patates, pirinç, havuç, muz, kavun ve üzüm, kurutulmuş meyveler (kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik) bu gruba girer.


Şeker hastası olan kişilerin diyetlerinde buna dikkat etmesi ve glisemik indeksi düşük olan posalı yiyecekleri tercih etmeleri gerekmektedir."


Glisemik yük besindeki karbonhidrat miktarını ve bu miktarın her bir gramının kan glikoz seviyesini ne kadar arttırdığını hesaplar. Glisemik yük glisemik indeksi temel  alır ve besindeki karbonhidratın gram olarak miktarı, besinin glisemik indeksi ile çarpılıp 100'e bölünerek hesaplanır.


Bu tanımlamalardan çıkardığımız sonuç şu: Yiyeceklerimizi seçerken Gİ değerleri yüksek olanlardan seçeceksek bunların yanında tabağımızın büyük kısmını (% 90-95) Gİ değerleri düşük yiyeceklerle dolduralım. Demek ki diyetimizin bol posa, lif ve su ağırlıklı -tam, entegre, işlenmemiş veya eski usullerle işlenmiş- 
olması bunun dışındakilerin ise mümkün mertebe sınırlandırılması gerekiyor. Bir sonuç da şu, Gİ değerleri yüksek olan yiyecekleri yine de hayatımızdan çıkarmak zorunda değiliz, GY değeri 19'u geçmeyecek miktarda yiyebiliriz, ancak bir öğünde yediklerimizin toplam GY'si de 19'u geçmemeli.



Hiç yorum yok: