16 Şubat 2019 Cumartesi

Glisemik Yük Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Glisemik yük hakkında aşağıdaki kaynaklardan şu bilgilere ulaştım:
bugün ne pişirsem
Glisemik Yük Tablosu
"Bir yiyeceğin glisemik yükü (GY) o yiyeceğin, yenildikten sonra, kandaki glikoz seviyesini tahminen ne kadar arttıracağını belirten rakamdır. Glisemik yükün 1 ünitesi 1 gram glikoz tüketiminin etkisine denktir. Glisemik yük besindeki karbonhidrat miktarını ve bu miktarın her bir gramının kan glikoz seviyesini ne kadar arttırdığını hesaplar. Glisemik yük glisemik indeksi temel  alır ve besindeki karbonhidratın gram olarak miktarı, besinin glisemik indeksi ile çarpılıp 100'e bölünerek hesaplanır. Örneğin karpuzun glisemik indeksi 72'dir. 100 gramlık bir porsiyon içindeki     5 gram karbonhidrat (gerisi büyük ölçüde lif ve sudur) 72 ile çarpılarak 100'e bölünür. 5 x 72 / 100 = 3.6'dır, dolayısıyla 100 gr karpuzun glisemik yükü 3.6, 200 gr karpuzun glisemik yükü 7.2'dir.

Bir porsiyon yiyeceğin glisemik yükü 20'den fazla ise yüksek, 11-19 arası orta, 10 ve aşağısı ise düşük sayılır. Ortalama bir porsiyonu düşük glisemik yük değerine sahip olan bir yiyecek neredeyse her zaman düşük glisemik indekslidir. Orta ile yüksek arası değerde glisemik yük taşıyan yiyecekler ortalama bir porsiyonluk bir miktar için çok düşük ve çok yüksek arası glisemik indeks değerlerine sahip olabilir."
kaynak: en.wikipedia

"Glisemik indeks kavramından sonra ortaya çıkmış bir terimdir. Zira glisemik indeks eşdeğer miktarda karbonhidrat içeren bir gıdanın, refere gıdaya (beyaz ekmek veya saf glikoz) oranla kan glikoz seviyesini ne derece etkilediğidir. Glisemik yük ise porsiyon olarak tüketilecek gıdanın kan şekerine ne derece etki edeceğidir.

Örneğin 50 gr karbonhidrat içeren havuç glisemik indeksi yüksek gibi gözükse de porsiyon olarak sadece 2 havuç yiyip doygunluk hissi yaşayacağımızdan kan şekeri ve insülin üzerine olan etkisi oldukça zayıf olacaktır."
kaynak: Ekşi Sözlük

Hiç yorum yok: