17 Şubat 2019 Pazar

İnsülin İndeksi Nedir?

bugün ne pişirsem
insülin endeksi


Bir yiyeceğin insülin endeksi bir yiyeceğin yenmesinden itibaren iki saatlik bir periyot içerisinde kandaki insülin konsantrasyonunun ne kadar yükseldiğine karşılık gelir. Bu endeks glisemik endeks ve glisemik yükle benzeşir fakat, kandaki glikoz seviyelerine bağlı olmaktan ziyade, insülin endeksi kandaki insülin seviyelerine dayanır.

-Glisemik endeks eşit sindirilebilir karbonhidrat içeren porsiyonların kanda ortaya çıkardığı şeker seviyesi bakımından bir karşılaştırması,

-Glisemik yük farklı yiyecekler için tipik bir servis porsiyonu boyutundaki karbonhidrat miktarı

nsülin endeksi ise eşit toplam kalori içeren (250 kcal veya 1000 kj) yiyecek porsiyonlarının salgılattığı insülin seviyesi bakımından karşılaştırılması olarak ifade edilirler.

İnsülin endeksi glisemik endeksten de glisemik yükten de daha yararlı bir veri olabilir çünkü bazı yiyecekler (ör: yağsız et ve proteinler) ortalıkta hiçbir karbonhidrat zerresi olmazken bile bir insülin tepkisine, bunun gibi bazı yiyecekler de bünyesindeki karbonhidrat yüküne bakarak orantısız bir insülin tepkisine neden olurlar.

Holt et al. pek çok yiyeceğin glikoz ve insülin sonuçlarının büyük ölçüde karşılıklı ilişki içerisinde olduğunu fakat, yağ ve rafine karbonhidrat bakımından zengin yüksek protein içeren yiyeceklerin ve unlu mamullerin "glisemik tepkilerine karşı orantısız bir yükseklikte insülin tepkisi ortaya çıkardığını" belirttiler. Ayrıca insülin endekslerinin insüline bağımlı olmayan tip 2 diyabet ve hiperlipidemi açısından diyet yoluyla mücadele ve kaçınma için yararlı olabileceği sonucuna vardılar.



Hiç yorum yok: