19 Mart 2019 Salı

Zeytinyağlı Bakla Favası

bugün ne pişirsem
zeytinyağlı bakla favası
Bakla favası, son derece kendine has lezzeti olan, en gösterişlisinden en alçak gönüllüsüne tüm sofralarda ağırlığını hissettiren bir salata/mezedir. Özellikle ızgaralara çok şık bir şekilde eşlik edebilecek olan bakla favası yoğun nişasta içeriği ve lifsiz olması dolayısıyla görece sınırlı tüketilmeli ve yanında mutlaka bol lif ve posa içeren çiğ ve yarı pişmiş yiyeceklerle (söğüş, salata, garnitür, vb.) birlikte servis edilmelidir. 

Bakla Favası Tarifi

hzr: 10 dk | pişme: 25 dk | Orta | srv: 6

malzeme:
  • kabuksuz kuru iç bakla, 2 sb
  • kaynar su, 3 sb
  • kuru soğan, 1 orta
  • patates, 1 küçük
  • dereotu, 4-5 sap, sapları iri, yaprakları ince doğranmış
  • zeytinyağı, limon, tuz (en az 1 çk tavsiye edilir.)
nasıl yapılır:
  1. Baklalar bir kabın içerisinde 1 su yıkanıp düdüklü tencereye alınır. Soğan ve patates soyulup irice doğranır ve eklenir. 3 sb su ve tuzu da eklenip önce yüksek, kaynamadan sonra ise düdüğü kapatılarak 20 dk kısık ateşte pişirilir.
  2. Piştikten sonra blenderden geçirilip 20-25 cm çapındaki z.yağı ile yağlanmış bir kalıba veya yine z.yağı ile yağlanmış tek porsiyonluk kaselere dökülür. Soğuduktan sonra buzdolabında 2 saat kadar bekletilir.
  3. Servise geçerken fava baklava dilimi kesilip spatülle, şeklini bozmadan salata tabağına alınır veya kaselerin kenarını dikkatlice bıçakla açtıktan sonra tabaklara ters çevrilir. Üzerine zeytinyağı limon gezdirilip dereotu ile süslenmesi tavsiye edilir.

Hiç yorum yok: