21 Mart 2019 Perşembe

Sebzeli Yaprak Kırmızı Mercimek Çorbası


bugün ne pişirsem
sebzeli kırmızı mercimek çorbası
Kış sofralarının baş tacıdır mercimek çorbası.. Evimize gelene kadar soğuktan tir tir titrediğimiz akşamlarda sofrada sıcak sıcak bir kase mercimek çorbası çıkarsa nasibimize, o ne büyük mutluluktur. Kış sofralarının dediysek yazın da çok iyi gider arada bir tas mercimek çorbası. Çoluk çocuk hangimiz hayır diyebiliriz ki bir mercimek çorbası ikramına.

Eskiden mercimek, soğan bir de kıvam versin diye bir de patatesle pişirip kevgirden geçirir kıvamı arttırmak için de un kavururduk, tamam. Şimdilerde her şeyi revize ediyor, değişik sebzeler baharatlar ekleyip lezzetini olduğu gibi besin değerini de arttırmak istiyoruz yemeklerimizin.

İşte bu da öyle bir revizyon. Un kavurmadık, dileyen kavurabilir, Yağını da üzerine gezdirdiğimiz sos ile veriyoruz. Aşama aşama anlattık tarifini, kendimiz yaparken mutfağımızda resimledik. Önce kendimiz denedik, biz beğendik. Buyurun tarifini:



bugün ne pişirsem
mercimek çorbasının sebzeleri
bugün ne pişirsem
yaprak kırmızı mercimek


Sebzeli Yaprak Kırmızı Mercimek Çorbası Resimli Tarifi

bugün ne pişirsem
pişen mercimekler 

hzr: 7-8 dk | pişme: 15 dk | kolay | srv: 6

91 kal/200 ml | khdr: %73 | prot: %22 | yağ: %4

malzeme:
  • patates- kabukları soyulmuş, iri küp doğranmış, 1 küçük
  • havuç- kabukları soyulmuş, inceden dilimlenmiş, 1 orta
  • pırasa- ayıklanıp yıkanmış ve irice doğranmış, 2 ince/1 kalın
  • kereviz sapı, yıkanıp irice doğranmış, 1 ad
  • kırmızı yaprak mercimek- 2 su yıkanıp süzülmüş, 1 sb
  • bugün ne pişirsem
    çorbanın blenderden 
    geçirilmesi
  • tereyağı, tuz, pul biber, nane
nasıl yapılır?
  1. 1.25 lt sıcak su hazırlanır. Sebzeler mercimeklerle birlikte tencereye alınır. Üzerine sıcak su ve tercihen 1 çk tuz eklenir. Büyük ateşte kaynamaya alınır.
  2. Kaynadıktan sonra küçük göze alınıp pişmeye bırakılır. Üzerinde biriken köpükler kaşıkla birkaç defa alınır. Tencere çok sıkılaşırsa üzerine sıcak su eklenip istenen kıvamda seyreltilir (tercihen 1 sb kadar).
  3. Mercimekler iyice pişip dağılmaya başladığında tuzu kontrol edilir, arzuya göre ayarlanır. İstenen kıvamda blenderden geçirilir. Üzerinin sosu hazır olana kadar 1-2 taşım daha pişirilir.
  4. Üzerinin sosu için; tercihen 1 yk tereyağı eritilip önce pul biberle renklendirilip ardından nane eklenip kızdırılır. Arzuya göre tencereye eklenebileceği gibi sofraya da alınabilir.
  5. Son derece doyurucu olan bu çorba her türlü ana yemeğe antre olarak servis yapılabilir. Kaseye alındıktan sonra limon eklenerek karıştırılıp daha sonra sos gezdirilmesi tavsiye olunur. Afiyetler olsun.
Sebzeli Yaprak Kırmızı Mercimek Çorbası Videolu Tarif:











Hiç yorum yok: