22 Mart 2019 Cuma

Dünya Mutfaklarından: Doğu Afrika - Etiyopya Mutfağı: Lahana Tabağı

bugün ne pişirsem
etiyopya mutfağı: lahana tabağı
Kıtanın doğusundan esen bu Afrikan lezzet, Türk mutfağının penceresinden yayılanlara pek benziyor. Sebzeli kapuskanın, içine bol acı eklenirse, bir revize tabağı gibi. Kış sebzeleri geçmeden yapmalıyım bu tarifi.

Tarif  5 kişilik olarak verilmiş, kişi başı hesabı için 1 patates, 1 orta boy havuç, bir yarım lahanın 1/5'i kadar kullanılabileceği gibi sebze oranlarını kendi damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz. Ancak orjinal lezzet için bu oranlara sadık kalmak gerektiğini hatırlatmak isterim. Tarifi şöyle:



Dünya Mutfaklarından: Doğu Afrika - Etiyopya Mutfağı - Lahana Tabağı Tarifi


hzr: 10 dk | pişme: 20-30 dk | kolay | srv: 5 | kal: 428/srv

malzeme:
  • zeytinyağı, 1/2 sb
  • havuç, 4 orta - inceden dilimlenmiş
  • kuru soğan, 1 orta - inceden dilimlendiş
  • deniz tuzu, 1 çk
  • karabiber, öğütülmüş - 1/2 çk
  • kimyon, 1/2 çk
  • zerdeçal, öğütülmüş - 1/4 çk
  • göbekli beyaz lahana, 1/2 orta - kıyılmış
  • patates, 5 orta - soyulmuş ve iri küp doğranmış
nasıl yapılır?
  1. Zeytin yağı bir tavada ortadan fazla ısıtılır. Havuç ve soğanlar sıcak yağda 5 dk kadar çevirilir. Tuz karabiber, kimyon, zerdeçal ve lahana eklenip 15-20 dk daha pişirilir. Patatesler eklenip kapağı kapatılır. Ocağın küçük gözüne alınıp kısık ateşte papatesler yumuşayıncaya kadar 20-30 dk daha pişirilir. Yemeği nemli tutmak için alüminyum folyo ile kapatılabilir. Eşit şekilde yakmadan pişirilmelidir.
  2. Izgara tabaklarına garnitür olarak eklenebileceği gibi, sağlıklı bir diyet menüsünde ana yemek olarak yerini alabilecek bir sebze yemeği şeklinde de düşünülebilir. 


Hiç yorum yok: