kış sebzeleri |
Bizim kuşaktan sonraki 1-2 nesil hangi sebzelerin hangi mevsime ait olduğunu bilmiyor. Bu konunun ne kadar önemli olduğunun da henüz farkında değil çoğunluk. Umarım geç olmadan idrak edilir bu durum. Ben de kendi deneyimlerimi paylaşma ihtiyacı duyuyorum bir dünya eskisi olarak. Aşağıdaki listede görülenler taze olarak kış aylarında yenebilecek olanlar. Bunların dışında mevsiminde yetişerek kurutma, dondurma, konserve, vb. şekillerde saklananlar tabii her mevsim yenebilir. Kış bitmeden bunları tüketmenizi tavsiye ederim.
Ege'de açık tarlalarda yetişen kış sebze/meyvelerinden bazıları (çoğu) şunlar:
Ege'de açık tarlalarda yetişen kış sebze/meyvelerinden bazıları (çoğu) şunlar:
sebzeler
- kereviz
- beyaz ve kırmızı lahana
- pırasa
- ıspanak
- havuç
- turp
- şalgam
- karnıbahar
- brokoli (coğrafya olarak bundan emin değilim)
- pancar
- marul
- turp otu
- bal kabağı
- taze soğan
- arap saçı
- enginar Enginar ve bakla benim çocukluk ve gençliğimde bahar sebzesiydi, iklim
- bakla değişikliğiyle birlikte artık geç kış sebzesi oldular.
meyveler
- nar
- elma
- portakal
- muz
- ayva
- greyfurt
- kestane
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder