25 Mart 2019 Pazartesi

Karışık Unlardan Hakiki Ev Ekmeği

bugün ne pişirsem
Karışık unlardan hakiki ev ekmeği
Evde ekmek yapmak ve kendi yaptığınız ekmeği yemek bir harika! En güzel tarafı da içinde kendi eklediğinizden başka hiçbir şeyin olmaması, yani; işte.. insan saçıdır, domuz kılıdır, yok beyazlatıcıdır, kül duman vs gibi şeylerin olmadığından emin olabilmek, mis gibi ev ekmeğinin tadına vara vara afiyetle yemek. Öyle arabalar yazlıklar sahibi olmak değil, iyi bir ekmek yemek, gerçek ekmek yemek, işte zenginlik bu. Çünkü bu dünyada zenginlik sağlıklı ve mutlu olmakla ölçülür. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi..

İşte size büyük büyük büyük annelerimizin yaptığı usullerle yeni bir nefis ekmek tarifi:

Karışık Unlardan Hakiki Ev Ekmeği Tarifi


hzr: 20-25 dk | maya: 1.5 sa. | şkl: 5 dk| 2. maya: 15 dk | pişme: 50 dk | orta | srv: 4/~1 haftalık

bugün ne pişirsem
mayanın köpürmesi
malzeme:
  • kurumaya, 1 tk
  • bal, 1 çk
  • su, mayalanma sıcaklığında, orta yumuşak bir hamur için aldığı kadar (yakl. 2,2 lt)
  • tam buğday unu, 2 kg
  • arpa unu, 250 gr
  • darı unu, 250 gr
  • yulaf unu 250 gr
  • tuz, 3 çk (kg başına ~1çk)

Karışık unlardan hakiki ev ekmeği nasıl yapılır:


bugün ne pişirsem

hamurun kabarması
  1. 200 ml.'lik bir kaseye mayalanma sıcaklığında su eklenir. Suyun sıcaklığı, vücut sıcaklığından daha sıcak olmalı, eli yakmamak kaydıyla en fazla sıcaklığı sağlamalıdır. İçine konduğu kabın ısısı da bu sıcaklıkta olmalı, suyu soğutmamalıdır. Bu suyun içine kurumaya ve bal eklenip 10 dk kadar köpürmeye bırakılır. Bu arada büyükçe bir yoğurma kabının içine unlar ve tuz eklenip kuru olarak güzelce harmanlanıp havalandırılır.
  2. Maya güzelce köpürünce, unun ortasında bir çukur açılıp dökülür. Daha sonra yavaş yavaş su eklenirken kenarlardan alıp ortaya vererek hamur yoğrulmaya başlanır. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar bir taraftan yoğrulan hamura kontrollü olarak suyu verilir. Hamur güzelce özleşene kadar en az 5 dk olmak üzere yoğrulur. Evdeki ılık ve güvenli bir köşede (evinizdeki mayalanma köşesini keşfedin) üzeri üşütmeyecek şekilde örtülerek mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katına çıkmalıdır. Mayalanma süresi yaklaşık 1.5 saattir. 
  3. Pişirme kabına yağlı kağıt sererek hamur 2 tepsiye pay edilir. Üzerlerine üst malzemesi (karışık bütün tohumlar, tohum ezmeleri, vb.) serpilip avuç içiyle hafif pataklayarak üzerleri düzeltilir ve şekillendirilir. Fırın maksimum sıcaklığa ayarlanır. Tepsilerin üzeri sofra beziyle örtülüp 15dk daha bekletilir. Tepsiler birlikte veya sırayla pişirilebilir. Ekmeği fırına atınca fırın ısısı 180/yaz-200/kış dereceye düşürülür. En az 50 dk pişirilir, genellikle bu sürede pişer. Üzeri nar gibi kızarmış ise, parmakla bastırınca batmıyorsa pişmiş olabilir, fırın kapalı olarak 10 dk daha fırında bekletilir. Değilse kızarana kadar daha ek süre verilir (~15 dk). Diğer tepsiyi atarken fırın maksimum sıcaklığa ayarlanıp 10 dk sonra 180-200 dereceye düşürülür ve en az 50 dk daha pişirilir, piştiyse yine aynı şekilde 10 dk daha fırında bekletilir. Fırından çıkarınca altındaki pişirme kağıdı ayrılarak soğuyana kadar sofra bezinin arasına alınır, 24 saat bıçak deydirilmemesi tavsiye edilir. Ertesi gün ortadan 2ye bölünüp inceden dilimlenir ve günlük miktarlarda buzdolabı poşetlerine konup ağızları sıkıca bağlanarak buzlukta saklanabilir.
  4. Ekmeğinizi istediğiniz zaman buzluktan çıkarıp birkaç dakika buharda veya tost makinesinde ısıtarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Afiyetler olsun..
bugün ne pişirsem
karışık unlardan hakiki ev ekmeği



Hiç yorum yok: