1-Alttan görünüş, ayaklar |
2- Açık konum |
Sebzelerin belki de hepsinin buharda pişirilebileceğini biliyor muydunuz? Doğrusunu söylemek gerekirse ben bilmiyordum. Bir süre önce kereviz ve çubuk dilimlenmiş havuçların buharda o kadar kolay piştiğini görünce çok şaştım kendi kendime.. Sezon bitmeden bir de pancar alıp deneyeceğim.
Buharlı pişirme yiyecekleri sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri. Bunun için geliştirilen hoş bir gereç var, herhalde çoğu kişi görmüştür. Çiçek şeklinde olup yaprakları ve tabanı deliklerle kaplı. Ortasında bulunan takıp çıkarılabilir kulptan tutarak tencereden alabilir, suyunu kontrol edebilir, kolayca sebzeleri aktarabilirsiniz (2. Resim). Tencerenin içine bir-iki parmak su ekleyip gereci yerleştiriyorsunuz, ayakları bir yükselti oluşturuyor . Bu yükselti suyun sebzeye değmeden kaynayıp buharla pişirmesini sağlıyor (1. Resim).
3-kapalı konum |
Buharda pişirme sırasında tespit ettiğim pişme sürelerini de
paylaşmak istiyorum.
- Brüksel lahanası : 15 dk
- Cibez : 10 dk
- Brokoli : 10 dk
- Karnıbahar : 12 dk
- Kereviz : 12 dk
- Havuç : 12 dk
- Ispanak : 6 dk
- Pancar : ?
- Turp otu: ?
- Sakız kabağı : ?
- Enginar : ?
- Taze bakla : ?
- Diğer
Listeye yeni kalemler eklemeye yaşadıkça devam edeceğim. Bunları paylaşıyorum çünkü gerçekten pişme süreleri beni şaşırtmaya devam ediyor. Buharda daha uzun sürede pişer sanıyor insan, tam tersi oluyor, daha çabuk pişiyor. Dibinde kalan suyu da süzüp yemeklerinize veya çorbalarınıza sebze suyu olarak ekleyebilirsiniz.
Bir güzellik de diyet yapanlar için, şöyle ki; sebzeleri buharda pişirir, daha sonra ister diyetinizde belirtildiği kadar yağda soğan salça, domates vs pişirir sosu üzerine ekler veya sosunun içinde biraz çevirebilirsiniz, ister de soğuk bir yağlı sos hazırlayıp sebzelerinizin üzerine gezdirebilirsiniz. Sıcak veya soğuk her durumda lezzetli bir tabak elde etmiş olursunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder